Laddning av bilen kan vara en djungel

"Bara att stoppa i sladden i ett uttag"

Ja så säger en del som säljer elbilar men de är inte elektriker och har inte erfarenhet av vad som kan hända. De vill bara att det ska låta enkelt och det är det också, om man har rätt utrustning. Använd inte ett vanligt uttag hemma för daglig laddning. Varför? jo det blir ofta varmgång som vi kallar det och det betyder att det går mycket ström i kontakten och att det inte alltid är den bästa kontaktytan. Då blir det varmt och det kan uppstå en brand. Det man ska göra är att installera en ladd station/ladd box/ledstolpe, dessa är konstruerade för precis detta och minimerar risken för elbrand.

Jordfelsbrytare

Det har nog alla hört talas om idag. Men vad inte alla vet så finns det olika typer av jordfelsbrytare och vilken som ska användas vid olika tillfällen finns reglerat i SS 436 40 00. När det gäller bil laddning uppstår likström som man måste ta med i beräkningen.

Energi mätare

Finns ofta i ladd boxen, den mäter hur mycket energi som ni laddar med. För att få den bästa laddningen kan man behöva att installera ytterligare en mätare som mäter husets förbrukning som sedan kopplas till ladd boxen då kan man optimera laddningen utan att ha problem med att huvud säkringen går.

Slutsats

Ja det är bara att stoppa i sladden när man har rätt utrustning och det är väl så vi vill att det ska fungera.